Termékek Menü
0

A méz jótékony hatásai

A méz jótékony hatása ősidők óta ismert, nem véletlenül illetik az “Istenek eledele” névvel: beltartalmi értékeivel nagyon kevés más élelmiszer vetekedhet.

 

A méz 10 legfontosabb jótékony hatása
 

A méz jótékony hatásait hosszasan sorolhatjuk: nagy az energiatartalma, de könnyen emészthető, fertőtlenítő, tisztító hatású, nyugtat, tonizál, csökkenti a fájdalmat, enyhíti a gyomor és a kiválasztószervi panaszokat, csökkenti a megfázás tüneteit (torokjáfás, köhögés, láz) és segíti a szervezetet a méregtelenítésben. Mindezek mellett a méz megőrzi az eredeti növény gyógyhatásait is. Nézzük hát, mik a méz legfontosabb hatásai, és melyik fajtamézet válasszuk, ha szeretnénk azokat a leginkább kihasználni.


1.) A méz hatása megfázásra 

Ez a legfontosabb mind közül: langyos teába keverve a megfázás minden tünetét enyhíti. Bármelyik méz jó választás, de az akácmézet tartják a leghatékonyabb segítségnek.

2.) Méz hatásai torokfájásra 

napraforgóméz mechanikai úton, az akácméz és a repceméz a fertőtlenítő hatása révén segít a torokfájáson.

3.) A méz jótékony hatásai az immunrendszerre 

Magas vitamintartalma miatt az akácméz, konzervált beltartalmi értékei miatt a repceméz, széleskörű hatóanyag-tartalma miatt pedig a vegyes virágméz is javasolt immunerősítés-kúrákhoz.

4.) A méz jótékony hatása az érzékeny gyomorra

Egyértelműen a repceméz preferálandó az érzékeny gyomor kezelésére. Ha az valamiért nem kívánatos, az akácméz megér egy próbát, de napraforgómézet kifejezetten tilos érzékeny gyomorral fogyasztani.

5.) A méz hatása csontproblémákra 

Egyértelműen az akácméz van a legjobb hatással csontképzési zavarokra, mégpedig magas kálcium tartalma miatt.

6.) Méz hatásai vérszegénység esetén 

Magas vastartalma miatt az akácméz és a repceméz a megfelelő választás.

7.) A méz gyógyhatása férfiproblémákra (prosztata, vizelési nehézségek)

napraforgóméz támogatja leghatékonyabban az ilyen kezeléseket, a napraforgómaghoz hasonló beltartalmi értékek miatt.

8.) A méz jótékony hatása horzsolt sebekre 

A jó baktériumölő hatású, ugyanakkor kedvező árú vegyes virágméz alkalmas leginkább a horzsolt sebek külsőleges kezelésére (a mézzel beborított felületet nem kell bekötözni).

9.) A méz és a méregtelenítés 

Kálium és kéntartalma miatt az akácmézet ajánljuk leginkább méregtelenítésre. 

10.) Méz az antioxidáns kúra támogatásához 

Magas e-vitamin tartalma miatt a napraforgóméz a leginkább javasolt aztioxidáns kúra támogatásához.

+1.) Méz jótékony hatásai az általános egészségmegőrzésre 

Az olcsó, ám mégis sokféle nektár hasznos beltartalmi értékét ötvöző vegyes virágméz kitűnő válsztás az általános egészségmegőrzés támogatására.

 

Ha garantált minőségű termelői mézet keres, jó helyen jár: 
 

A Mézmester által kínált, kiváló minőségű, kizárólag Halász Bertalan okleveles mesterméhész által termelt méz nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot, vagy keverékmézet. Pergetés után mézünk egy durva és egy finomszűrést követően azonnal a kiszerelőhordókba kerül, ahonnan kézi munkával töltjük az Ön dunsztosüvegébe. Mézeink minőségét az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) holografikus zárjegye is garantálja. Minőségük tudatában termékeinkre 100%-os pénzvisszafizetési garanciát vállalunk. További kérdés esetén írjon nekünk, vagy hívjon bennünket a 30-252-3002 telefonszámon! 
Halász Bertalan, Okleveles Mesterméhész, az OMME Kiváló Méhésze

 

>> Akácméz vásárlás <<

>> Repceméz vásárlás <<

>> Napraforgóméz vásárlás <<

>> Vegyes virágméz vásárlás <<

 

A méz további jótékony hatásai


méz jótékony hatásait a benne található 100-nál is több aromaanyagnak, 28 féle aminosavnak, 12 féle ásványi anyagnak, 10 féle szénhidrátnak, 8 féle vitaminnak, továbbá enzimeknek, szerves savaknak, és baktériumölő anyagoknak köszönhetjük. Ezeknek köszönhetően a fent felsoroltakon kívül 
a méz a hörghurut kezelésére és lázcsillapításra is nagyszerűen használható, de szív- és érrendszeri problémák, keringési zavarok, magas koleszterin szintmagas vérnyomás és menstruációs problémák esetén is kifejti a méz jótékony hatásait.
A méz illat- és aromaanyagai étvágyjavítók, emellett támogatja a vízkiválasztást, sőt, az alvászavar leküzdésében is segítségünkre lesz nyugtató hatása. Változatos ásványianyag-tartalma hozzájárul az esetleges hiányhelyzetek megszüntetéséhez, emellett a méz kitűnő energiaforrás is, cukrai egyszerűen, könnyen felszívódnak, ami leginkább a sportolók, gyerekek és betegséggel küzdők számára nagyon fontos.

 

A fajtamézek egyedi hatásait az 
akácméz hatásai 
napraforgóméz hatásai
repceméz hatásai és 
vegyes virágméz hatásai oldalakon találhatja meg összegyűjtve.

 

 

Ha máshol vásárolna: így ismerje fel a valódi mézet!

A mézhamisítás jelenleg az egész Európában virágzik, hazánkba is ellenőrizetlenül áramlanak a főként kínai ipari mézek, és sajnos a hazai termésben is láttunk már cukorsziruppal hígított "mézeket". Természetesen laboratóriumban minden csalás kimutatható, de sokkal egyszerűbb, ha a vásárló tudatában van annak, hogy mit akar megvenni, és már eleve messzire elkerüli a gyanús kinézetű üvegeket. Az alábbi jótanácsok ebben segítenek. 
 

3 jótanács a valódi méz beazonosításához:

1.) Minden valódi méz természetes tuladonsága a kristályosodás. Az elterjedt mézhamisítási technikák a kristálycukor nagymennyiségű felhasználására épülnek, ami pedig híján van eme tulajdonságnak. Ezért általánosságban elmondható, hogy ha több hónapja palackozott mézet kínálnak megvételre, és az tökéletesen folyékony és áttetsző, nem érdemes pénzt adni érte. Kivételt képeznek a köztudottan nehezen kristályosodó fajtamézek, mint az akácméz, hársméz, selyemfűméz, de ezek közül is ki lehet szűrni a hamisítványt. 

2.) Minden fajtaméz egyedi jellemzőkkel bír, ami már ránézésre megkülönböztethetővé teszi más mézektől. Az akácméz mindig nagyon világos színű, áttetsző és az esetek nagy részében sűrűn folyó. A repceméz nagyon ritkán fordul elő folyékony állapotban, mivel nagyon gyorsan kristályosodik, színe a világossárgától a fehérig terjedhet, de sosem sötét színű. Nem úgy a napraforgóméz, ami mindig mélyebb árnyalatú, a selyemfűmézet pedig mattos textúrájáról ismerhetjük fel. 

3.) Persze a külső jegyek alapján még mindig előfordulhat, hogy megveszünk valami olyat, amit nem kellene, ilyenkor az ízek és az illatok lesznek majd árulkodóak, hiszen ahogy a külcsín, úgy a belbecs is egyedi jellemzője minden fajtaméznek. Részletes leírásokat erről a mézfajták jellemzői aloldalunkon találhat: ha a megvásárolt méz nem "hozza" a fajtára jellemző íz és illatjegyeket, legközelebb messzire kerüljük el az adott boltot / márkát / termelőt. 

© Mézmester.hu